Školní jídelna
Životospráva
Dětem je poskytována vyvážená a plnohodnotná strava s vhodnou skladbou jídelníčku na základě spotřebního koše.
Pitný režim v průběhu celého dne v dostatečném množství a pestrosti, děti se chodí samy napít, vžy je na výběr z více druhů nápojů.
Je dodržována technologie přípravy jídla a pokrmů v souladu tak, aby podporovala kvalitní stravování dětí (obsah luštěnin, tmavého a celozrnného pečiva, ryb, čerstvou zeleninu a ovoce, omezení přísunu cukrů a tuků a cukrářských výrobků apod.), využívají se nové receptury ke zpestření jídel.
Je dodržován stanovený časový interval (max. 3 hodinový) mezi podáváním jednotlivých jídel.
Na jídelním lístku podáváme informace o alergenech obsažených v pokrmech.
U dětí pěstujeme správné stravovací návyky, stolování je bráno jako společenský akt – využíváme k tomu společné stolování, dětem mladším tří let pomáhá, paní učitelka či provozní personál, pokud je to zapotřebí.
Děti nejsou nuceny do jídla, podporujeme pozitivní příklad.
Množství pokrmů
Dle zákona č. 110/1997 Sb., § 9a odst. 1, písm. c)
Pokrm | Množství pokrmu v gramech na jednu porci dle věkové kategorie |
||
---|---|---|---|
3 – 6 let | 7 – 10 let | Dospělí (celá porce) |
|
I. Přesnídávky, svačiny | |||
Pečivo běžné, sladké, moučníky | 40 | 50 | |
Chléb, veka | 50 | 55 | |
Pomazánky, ochucené máslo | 20 | 25 | |
Máslo, Flóra, Rama, Perla | 10 | 10 | |
Ovoce, zelenina | 60 | 65 | |
Přesnídávka, pudink, jogurt, šlehaný tvaroh | 100 | 120 | |
Piškoty, cereálie | 30 | 42 | |
Nápoje ke svačinám | 180 ml | 200 ml | |
II. Polévky | |||
Polévka | 150 | 210 | 300 |
Opečené pečivo, krutonky do polévky | 5 | 7 | 10 |
III. Hlavní jídla | |||
Hovězí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 40 | 45 | 64 |
Vepřové maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 31 | 43 | 62 |
Kuřecí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 31 | 43 | 62 |
Kuřecí stehno pečené | 70 | 98 | 140 |
Kuře na paprice (bez kosti) | 38 | 43 | 62 |
Krůtí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 31 | 43 | 62 |
Králičí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 32 | 45 | 64 |
Smažený řízek (vepřový, kuřecí, krůtí, králičí) | 65 | 70 | 120 |
Sekaná pečeně, karbanátek pečený | 65 | 80 | 100 |
Karbanátek smažený | 70 | 98 | 140 |
Rybí file smažené, pečené, zapečené se sýrem | 60 | 70 | 120 |
Rybí file, hejk, tilapie, pangas přírodní | 50 | 55 | 98 |
Rybí file se zeleninou | 100 | 120 | 150 |
Mořský úhoř, žralok | 70 | 98 | 140 |
Rizoto s vepř., kuřecím masem, se zeleninou | 140 | 170 | 300 |
Rizoto zeleninové | 140 | 170 | 300 |
Zapečené těstoviny, zapečené brambory | 175 | 245 | 350 |
Čočka na kyselo | 150 | 210 | 300 |
Čočka, hrách se zeleninou | 150 | 210 | 300 |
Fazole, cizrna se zeleninou | 200 | 280 | 400 |
Fazolový, cizrnový guláš | 175 | 245 | 350 |
Bramborové noky, halušky se šunkou | 150 | 210 | 300 |
Vejce | 1 ks | 1 ks | 1 ks |
Těstovinový salát | 150 | 210 | 300 |
IV. Sladká jídla | |||
Krupicová kaše | 180 | 252 | 360 |
Ovesná kaše s ovocem | 230 | 322 | 460 |
Želmovka | 160 | 224 | 320 |
Buchty plněné | 150 | 210 | 300 |
Buchtičky se šodó | 185 | 259 | 370 |
Kynuté ovocné knedlíky s tvarohem | 175 | 245 | 350 |
Těstoviny s mákem, s perníkem | 190 | 266 | 380 |
V. Přílohy | |||
Omáčka | 75 | 105 | 150 |
Šťáva k masu | 25 | 35 | 50 |
Brambory vařené, šťouchané, bramborová kaše | 125 | 135 | 250 |
Bramborový salát | 150 | 210 | 300 |
Rýže, kuskus, bulgur vařené, dušené | 80 | 112 | 160 |
Jáhly, pohanka vařené,dušené | 100 | 140 | 200 |
Těstoviny, špecle, tarhoňa vařené | 100 | 140 | 200 |
Knedlíky houskové | 80 | 112 | 160 |
Knedlíky, noky bramborové | 100 | 140 | 200 |
Pečivo kusové (rohlík, houska, bageta) | 50 | 50 | 50 |
Pečivo krájené (chléb, veka) | 50 | 50 | 100 |
Špenát | 60 | 84 | 120 |
Zelí vařené, dušené | 63 | 88 | 126 |
Zelenina míchaná vařená, dušená | 63 | 88 | 126 |
Mrkev, hrášek, fazolky vařené, dušené | 63 | 88 | 126 |
VI. Moučníky, saláty, oblohy, nápoje | |||
Salát zeleninový, kompot | 80 | 100 | 120 |
Zeleninová obloha | 25 | 35 | 50 |
Zelenina, ovoce syrové | 30 | 42 | 60 |
Okurka sterilovaná | 25 | 35 | 50 |
Dresink, studená omáčka | 25 | 35 | 50 |
Tvarohový krém, jogurt, pudink, přesnídávka | 100 | 120 | |
Nápoj (džus, mléko, čaj, voda, voda se šťávou) | 200 ml | 200 ml | 200 ml |